Θρίαμβος για την Εθνική και τον 10χρονο Σερραίο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομπότ IRO 2019

Θρίαμβος της Εθνικής Ομάδας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομπότ στην Ταϊλάνδη – με 1 μετάλλιο και 3 διαφορετικά βραβεία για την Εθνική ομάδα του οργανισμού ΙΝ.ΤΕ.SΟ. IROC Hellas.

Η 10μελής αποστολή επέστρεψε γεμάτη βραβεία, εμπειρίες και μεγάλες νέες συνεργασίες Εθνικής σημασίας.
Η Εθνική ομάδα κατάφερε άθλο, να κατακτήσει από την πρώτη της συμμετοχή συνολικά 5 βραβεία, ανάμεσα σε 27 κράτη – «κολοσσούς» στους αθλητές ρομπότ (και την τεχνολογική εκπαίδευση) και συνολικά, χιλιάδες συμμετέχοντες.

Τα βραβεία για την Εθνική Ελλάδος:
3η θέση Robot Gathering Junior – Παγκόσμια κατηγορία
1η θέση Robot Gathering Junior – Ευρωπαϊκή κατηγορία
Κατηγορία Junior (7-12) – Α Courageous Achievement Award
Κατηγορία Challenge (13-18) – Upcoming Talent Award
Κατηγορία Challenge (13-18) – Innovative Engineering Award

Αναλυτικά:
Στην κατηγορία Robot Gathering Junior IRO 2019 ο 10χρονος Σερραίος αθλητής Απόλλων Τσελέπης, ο μικρότερος της αποστολής, κατέκτησε 3 μεγάλες διακρίσεις:
3η θέση στην παγκόσμια κατηγορία
1η θέση στην ευρωπαϊκή κατηγορία
Α Courageous Achievement Award

 

 

Στην κατηγορία Challenge IRO 2019 πέντε από τους αθλητές ρομπότ διακρίθηκαν και τιμήθηκαν διπλά με τα βραβεία Upcoming Talent & Innovative Engineering Award (αλφαβητικά):
Ιωάννης Αγγελίδης
Αλεξάνδρα Βραχωρίτη
Γεώργιος Κρέτσης
Ευαγγελία Τσίντζα
Ανώρος Τσιτσιμελής

Να επισημάνουμε ότι το δεκάχρονο αγόρι στην κατηγορία Junior από την Ελλάδα αντιμετώπισε συστηματικά και με ιδιαίτερη ωριμότητα την όποια δυσκολία του προέκυψε, δείχνοντας έναν συγκροτημένο χαρακτήρα και για αυτό απέσπασε τον θαυμασμό του κοινού κατά την διάρκεια του αγώνα.
Ο 10χρονος Απόλλων που προπονείται στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών το πρώτο κέντρο δωρεάν εκπαίδευσης αθλητών ρομπότ στα Βαλκάνια, αγωνίστηκε σε μια ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία με γλώσσα προγραμματισμού (C) και όχι με κάποιο έτοιμο γνωστό κιτ εκπαιδευτικού ρομπότ αλλά σε ένα αθλητικών προδιαγραφών αυτόνομο ρομπότ, γεγονός που ανέβασε κατά πολύ τον βαθμό δυσκολίας.
Στην πραγματικότητα το εγχείρημα του θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικό ακόμα και για ενήλικες του χώρου.

 

 

Επίσης βαρυσήμαντο επίτευγμα υπήρξε στην κατηγορία Challenge, όπου οι 5 Έλληνες έφηβοι από το Αγρίνιο δημιούργησαν δεκάδες πρωτότυπα μοναδικά ρομπότ ξεφεύγοντας από αυτό που θεωρείται ως τώρα στην Ελλάδα ρομποτική ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους νέους για το τι σημαίνει πραγματικά κατασκευάζω και προγραμματίζω ρομπότ, εκ του μηδενός!
Οι έφηβοι στην κατηγορία Challenge για αρκετούς μήνες ανέπτυξαν μοναδικές εφευρέσεις αυτόνομων ρομπότ ”συλλογής” στο εργαστήριο Αγρινίου του Πρότυπου Κέντρου Ρομποτικής και Τεχνολογίας – Makerlab, το οποίο τους χορηγήθηκε δωρεάν στα πλαίσια των προπονήσεων τους ως Εθνική ομάδα αθλητών ρομπότ.

Για την ιστορία, καμία χώρα εκτός της Κορέας από το 1999 δεν έχει βραβευτεί από την πρώτη συμμετοχή. Αυτό αποδεικνύει το σθένος που έχουν οι νέοι μας όταν τους δοθεί η ευκαιρία, αλλά και την αξία του θεσμού των Αθλητών Ρομπότ που θέλουμε να εντάξουμε ως οργανισμός στην Χώρα μας.

Τέλος η Ελλάδα επιλέχτηκε φέτος να δώσει τον Ολυμπιακό όρκο μαζί με αθλητή της φιλοξενούμενης χώρας. (Ο Ολυμπιακός Όρκος απαγγέλλεται από αθλητή ή αθλήτρια της διοργανώτριας χώρας για λογαριασμό όλων των αθλητών που συμμετέχουν).

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο IRO αποτελεί τον μεγαλύτερο και παλιότερο διεθνή διαγωνισμό μια γνήσια Ολυμπιάδα , με όραμα της Κορέας από το 1995, και θεωρείται ο πιο απαιτητικός, αυστηρός και ο αξιοκρατικός διαγωνισμός παγκοσμίως όπου φέτος έπειτα από μνημόνιο συνεργασίας με την Διεθνή Επιτροπή Ολυμπιάδας Ρομπότ και του οργανισμού IN.TE.SO. η Ελλάδα είχε την πρώτη της συμμετοχή .

Η IROC – International Robot Olympiad Committee, η οποία δεν θα πρέπει να συγχαίεται με τους ομώνυμους διαγωνισμούς, αποτελεί τη «Μέκκα» στα αθλήματα ρομπότ, η μόνη διεθνώς υποστηριζόμενη από Πανεπιστήμια, Υπουργεία και την βιομηχανία ρομπότ που δεν ενδίδει σε εμπορικά προϊόντα και αγκαλιάζει την κατασκευή και του ανοιχτού τύπου κατασκευής και προγραμματισμού.

 

 

Να υπογραμμίσουμε ότι την ευκαιρία για να αποδείξουν ότι και τα Ελληνόπουλα μπορούν, την προσέφεραν με τη χορηγία τους, ο όμιλος ITA -International Technological Applications και η ΘΕΡΜΗ – Τηλεθέρμανση Σερρών. Επίσης να αναφέρουμε ότι η εταιρία Hellas Digital συνεισέφερε σε εξοπλισμό τον οποίο διέθεσε στην Εθνική ομάδα.

Πολύ σημαντικό ρόλο είχαν με την συνεισφορά τους ο Δήμος Σερρών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χάρη στην υποστήριξη των οποίων έγινε ένα μεγάλο βήμα για τους Έλληνες Αθλητές ρομπότ και διαδραμάτισαν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της εκπαίδευσης, με την υποστήριξη της ένταξης των νέων τεχνολογιών και της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης προς τους νέους της Ελλάδας όπου με την κατάλληλη συνέχεια και υποστήριξη τους, μπορεί να αναπτυχθεί κάτι μοναδικό με παγκόσμια απήχηση.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον επίσημο προπονητή Παναγιώτη Θεοχάρη για τις εκατοντάδες ώρες που ακούραστα αφιέρωσε αφιλοκερδώς στην Εθνική Ελλάδος και την εκπρόσωπο της αποστολής Μαρία Τσιαπαρίδου που ανέλαβε με επιτυχία και αμέριστο ζήλο την επικοινωνιακή εκπροσώπηση της χώρας μας στην Ταΐλάνδη.

 

Πηγή: serrespost.gr

Tags:

IN.TE.SO. Team
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

INTESO.ORG
Logo