Βοήθησε στη δημιουργία του δορυφορικού ραδιοφώνου

Ο Δρ. Στέλιος Πατσιώκας συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ με τις καινοτόμες ιδέες του και τη δημιουργία του δορυφορικού ραδιοφώνου.

Ο Δρ. Πατσιώκας γεννήθηκε το 1953 στις Σέρρες. Το 1971 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Κολλέγιο Wilkes από όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1975. Έλαβε το μεταπτυχιακό του το 1977 και το διδακτορικό του το 1979 στον ίδιο κλάδο από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού, εργάστηκε για σχεδόν 20 συναπτά έτη στη Motorola. Η συμβολή του στους τομείς της διάδοσης ραδιοκυμάτων, στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη μικροκυψελοειδών συστημάτων καθώς και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ασύρματου τηλεφώνου δεύτερης γενιάς (CT2) ήταν καταλυτική. Όντας διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων δημιούργησε τη συσκευή αμφίδρομων μηνυμάτων PageWriter 2000, όπου ήταν το πρώτο κεντρικό λογισμικό της Motorola.

Το 1998, ο Δρ. Πατσιώκας εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας XM Satellite radio ως ανώτερος αντιπρόεδρος στον κλάδο της μηχανικής. Αρχικά ήταν υπεύθυνος στους τομείς ανάπτυξης κυματομορφής, για τις πλατφόρμες των δεκτών και κεραιών. Το 2001 προήχθη σε εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον κλάδο της μηχανικής με τις αρμοδιότητες του να επεκτείνονται στην υλοποίηση της εφαρμογή ραδιοζεύξης end-to-end, την ανάπτυξη των υπηρεσιών δεδομένων καθώς και την ανάπτυξη και την κατασκευή όλων των ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για ραδιοφωνικά προϊόντα της εταιρείας.

Τα επιτεύγματα του Δρ. Πατσιώκα έδωσαν τη δυνατότητα στο δορυφορικό ραδιόφωνο να εκπέμπει σε πάνω από 150 κανάλια, ώστε να εκπέμπουν παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Μάρτιο του 2002, ο Δρ. Πατσιώκας τιμήθηκε με το βραβείο Washington Immigrant Achievement Award από το Αμερικανικό ίδρυμα Μετανάστευσης. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και από το Space Technology Hall of Fame.

Είναι κάτοχος 35 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ στον τομέα των συστημάτων επικοινωνίας RF και των ασύρματων συσκευών.

Gregory
INTESO.ORG
Logo