Εντονος και φέτος ο εκπαιδευτικός ρόλος του θεσμού που απόψε το βράδυ κατεβάζει αυλαία μετά από ένα εξαήμερο προβολών και δραστηριοτήτων
Την περασμένη Πέμπτη 19 Ιουνίου, η Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός με αξιοζήλευτη παρουσία στο θέατρο, την τηλεόραση και βεβαίως στο σινεμα – ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταινίες «Μαχαιροβγάλτης» και «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Στο σπίτι» του Θανάση Καρανικόλα, «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη και «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου- παρέδωσε masterclass στην Αγία Άννα με θέμα «Κινηματογραφικές διαδρομές μπροστά από την κάμερα».
Στο masterclass που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εξειδικευμένου εργαστηρίου του Evia Film Project το οποίο έχει διαμορφωθεί για τους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά της Εύβοιας, η ηθοποιός εξέτασε τις ιδιαιτερότητες της υποκριτικής μπροστά από την κινηματογραφική κάμερα, επισήμανε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ μιας θεατρικής και μιας κινηματογραφικής ερμηνείας και περιέγραψε τον ρόλο του/ της ηθοποιού όταν έρχεται σε επαφή με το σκηνοθετικό όραμα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική δημιουργική πορεία μιας ταινίας – από το σενάριο και τις πρόβες μέχρι το γύρισμα.
«Στο σινεμά πρέπει να πιάσεις τη στιγμή, την αλήθεια μέσα στις λήψεις» είπε χαρακτηριστικά. «Και αυτό θέλει μια διαθεσιμότητα, μια γενναιότητα από εμάς τους ηθοποιούς, θέλει συγκέντρωση. Δεν θέλει φόβο, να μη φοβηθείς να μην πεις “εδώ σε αυτή τη σκηνή χάθηκα”».
Ελληνικό περιβάλλον σε καλοκαιρινή απόχρωση
«Κινηματογραφώντας το ελληνικό καλοκαίρι: φως και μύθοι, στερεότυπα και προκλήσεις» ήταν ο τίτλος της ημερίδας αφιερωμένης στο ελληνικό καλοκαίρι που διοργάνωσε το 4ο Evia Film Project στο κτίριο Μελά της Λίμνης Ευβοίας, μια μέρα μετά, την Παρασκευή 20 Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι ο πυρήνας των ταινιών που προβλήθηκαν φέτος στο φεστιβάλ της Βόρειας Εύβοιας ήταν το ελληνικό καλοκαίρι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας που άνοιξε με την εισήγηση του Κωνσταντίνου Καρτάλη, Καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, οι σκηνοθέτες Σοφία Εξάρχου και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (των οποίων οι ταινίες «Animal» και «Suntan» αντιστοίχως προβλήθηκαν στο φεστιβάλ) και ο διευθυντής φωτογραφίας Σίμος Σαρκετζής («Ψυχή βαθιά», «Φαντασία» κ.α.) συμμετείχαν σε μια συζήτηση που συντόνισε ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης.
Στην ημερίδα διερευνήθηκαν θέματα όπως η βιωσιμότητα, ο τουρισμός, τα στερεότυπα που έχτισαν το ελληνικό καλοκαίρι, η αποδόμησή τους, αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που κάνουν απαιτητική τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Animation και η «αγγαρεία» της μικρού μήκους
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 20 Ιουνίου στην Αγία Άννα, παρουσιάσθηκε masterclass για τους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά της Εύβοιας.
Στο masterclass βαρύτητα στη διάδοση του ελληνικού animation διεθνώς μέσα από συνεργασίες με άλλα Φεστιβάλ έδωσε η Μαρία Ανεστοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Animation, ενώ στη θεματική του με τίτλο «Η μεγάλη περιπέτεια της μικρού μήκους ταινίας», ο Γιώργος Αγγελόπουλος συμβούλευσε τους φοιτητές να απολαμβάνουν και να εκτιμούν την ταινία μικρού μήκους, να μην την βλέπουν «ως ένα αναγκαίο κακό με το οποίο θέλετε απλώς να ξεμπερδεύετε.» Ο Αγγελόπουλος τόνισε ότι η ταινία μικρού μήκους είναι ένα αυτόνομο είδος, ένα πεδίο στο οποίο κάποιος μπορεί να πειραματιστεί, να εκφραστεί και να εξοικειωθεί με το κινηματογραφικό μέσο.
Σε αυτό το masterclass συμμετείχε και ο σκηνοθέτης Κωστής Χαραμουντάνης του οποίου η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Κιούκα: Το τέλος του καλοκαιριού» προβάλλεται εδώ και λίγο καιρό στις αίθουσες. «Ολη η δουλειά ξεκινά αφότου τελειώσει η σχολή, εκεί φαίνεται το πραγματικό ενδιαφέρον, εκεί φανερώνεται το ποιος θέλει πραγματικά να συνεχίσει και ποιον κινητοποιεί πραγματικά ο κινηματογράφος. Στην ουσία, είναι προσωπική δουλειά και μελέτη. Αν έχεις ξεκινήσει από το μηδέν, αυτό φαίνεται στη δουλειά σου».
Ρομποτική για παιδιά
Με την συμμετοχή δεκάδων παιδιών και εφήβων πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια ρομποτικής στην Αιδηψό και τη Λίμνη. Οι ηλικίες όσων συμμετείχαν ήταν 6-17 και η δημιουργία ταινιών με τη βοήθεια καινοτόμων ρομποτικών συστημάτων ήταν ο στόχος. Οι ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν τα παιδιά προβλήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής πριν τις προβολές των ταινιών «Μαδαγασκάρη» στην Αιδηψό και «Πριν τα μεσάνυχτα» στη Λίμνη. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασίμε με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ρομποτικής και Τεχνολογίας (ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ.).
Απονεμήθηκαν μετάλλια σε όλα τα παιδιά που ήταν στην προβολή και συμμετείχαν στο εργαστήριο. Επίσης μετά την προβολή της «Μαδαγασκάρης» προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Super Paradise του Στηβ Κρικρή το οποίο είχε πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους ο σκηνοθέτης Στηβ Κρικρής και οι παραγωγοί της ταινίας Δάφνη Καλαφάτη και Πολ Τυπάλδος. Μετά την προβολή, οι συντελεστές της ταινίας συνομίλησαν με το κοινό.
Πηγή: Το Βήμα