Ο Δρ. Χατζηκακίδης παρουσίασε το παραμετρικό σασί

Ο γνωστός στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας Δρ. Δημήτρης Χατζηκακίδης, εφευρέτης, μηχανολόγος μηχανικός και σχεδιαστής βιομηχανικών εξαρτημάτων, παρουσίασε την παγκόσμια πατέντα του, το παραμετρικό σασί, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ο Δρ. Χατζηκακίδης ήταν προσκεκλημένος της εκπομπής αυτοκινήτου Auto Club το Σάββατο 3 Οκτωβρίου (2015), που επιμελείται και παρουσιάζει ο Πάρις Ποντίκας. Ο Δρ. Χατζηκακίδης περιέγραψε τι ακριβώς είναι το παραμετρικό σασί και ανέπτυξε τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
Με γνώμονα την ευελιξία στο κατασκευαστικό μέρος του αυτοκινήτου, πάνω στο παραμετρικό σασί μπορεί να «χτίσει» κανείς διαφορετικής μορφής οχήματα (συμβατικά επιβατικά, crossover, SUV, σπορ και ελαφρά φορτηγά, συνδυασμένα με θερμικούς κινητήρες, υβριδικά συστήματα, ηλεκτροκινητήρες, 4-κίνηση), με απεριόριστες σχεδιαστικές δυνατότητες για το αμάξωμα που θα προσαρμόζεται σ’ αυτό, ενώ επισήμανε και τα οφέλη από την μεγάλη εξοικονόμηση βάρους, που κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 250 κιλά, σε σχέση με τα σημερινής τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Το σχέδιο του Modular Sports Car Concept πάνω στο οποίο εργάζεται η ομάδα του Δρ. Χατζηκακίδη
Όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά σε μέσο ενημέρωσης, το παραμετρικό σασί που πλαισιώνεται με διεθνείς πατέντες ανά τον κόσμο (πχ. Ρωσία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία), δοκιμάζονται ήδη 5 οχήματα με αυτή την τεχνολογία στην Ελβετία από κλιμάκιο συνεργατών του Δρ. Χατζηκακίδη, ενώ άλλα δύο οχήματα (ένα σπορ κι ένα τύπου φόρμουλα) τελούν υπό δοκιμή στην Αγγλία, χώρα με μεγάλη παράδοση σε ειδικά σπορ και αγωνιστικά οχήματα, με απώτερο στόχο την συλλογή χρήσιμων στοιχείων που θα οδηγήσουν σε πιο γρήγορη εφαρμογή σε οχήματα που θα οδηγούμε στους δρόμους μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Στο στούντιο της ΕΡΤ ήταν και ο Δημήτρης Σπυράκης, δημοσιογράφος του ixauto.gr και ανεξάρτητος αναλυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ανέπτυξε την ανάγκη εφαρμογής στη βιομηχανία του αυτοκινήτου αυτής της πατέντας, σ’ έναν κατασκευαστικό κλάδο που μετά από 130+ χρόνια ζωής, βασίζεται κατά 95% και πλέον σε θερμικούς κινητήρες εμβολοφόρους, με το 90% και πάνω να αφορά τους θερμικούς εμβολοφόρους κινητήρες εν σειρά. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι μόνον οι κατασκευαστές Porsche και Subaru έχουν θερμικούς επίπεδους κινητήρες boxer, ενώ η Mazda είναι η μόνη μάρκα που συνεχίζει να εξελίσσει τον περιστροφικό κινητήρα Wankel.
Το παραμετρικό σασί μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα στοιχεία της ανάρτησης

Στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Σπυράκης επεσήμανε τον περιορισμό που έχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ως προς την εξωτερική σχεδίαση των αυτοκινήτων, που κατά ένα σημαντικό ποσοστό έχει να κάνει με τα στενά περιθώρια που ορίζουν τα μηχανολογικά μέρη των σημερινών αυτοκινήτων και η ανάγκη σύνδεσής τους με το αμάξωμα, κατά τρόπο που να μην του επηρεάζουν τις ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, στα πλαίσια της επιβεβλημένης παθητικής ασφάλειας. Τέλος, κατέληξε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες σήμερα κάνουν μόνον σχεδίαση και συναρμολόγηση, αφού σχεδόν όλα τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων προέρχονται από προμηθεύτριες εταιρίες αυτού του κλάδου της βιομηχανίας, και δεν έχουν τολμήσει να παράγουν πραγματικά επαναστατική τεχνολογία, που θα την κάνει πιο εύκολη και πιο προσιτή στο αγοραστικό κοινό και πιο φιλική στο περιβάλλον.

Στην εκπομπή του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου (2015) ήταν και ο Κώστας Πατσουρέας, γνωστός οδηγός και πρωταθλητής στους αγώνες αυτοκινήτου. Η εκπομπή Auto Club μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή 1:00-2:00 το μεσημέρι, από το ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, στις συχνότητες 91,6 και 105,8 στα FM, ενώ μεταδίδεται και μέσω της DIGEA, με λήψη του ραδιοφωνικού σήματος σε τηλεοπτικούς δέκτες. Δυνατότητα παρακολούθησης της εκπομπής αλλά και όλων των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ γίνεται και μέσω διαδικτύου. Την επιμέλεια και παρουσίαση κάνει ο δημοσιογράφος [και σκηνοθέτης της ΕΡΤ] Πάρις Ποντίκας.

Gregory
INTESO.ORG
Logo