Μειώνει τις σοβαρές παρενέργειες στα ενέσιμα φάρμακα

Ο Πασχάλης Αλεξανδρίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη. Είναι σημαντικό μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που κατάφερε να αναπτύξει μια νέα τεχνική στην παρασκευή φαρμάκων που απομακρύνει τις πρόσθετες ουσίες από τα φάρμακα που χορηγούνται με ένεση, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και άλλες παρενέργειες. Η ανακάλυψη αυτή ουσιαστικά απομακρύνει από τα ενέσιμα φάρμακα τις πιθανές βλαπτικές πρόσθετες ουσίες -κυρίως επιφανειοδραστικές ουσίες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να αναπτυχθεί, κάνοντας έτσι τα ενέσιμα φάρμακα πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά για εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες και παθήσεις», λέει ο Jonathan F. Lovell, ερευνητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τις πρόσθετες επιφανειοδραστικές ουσίες για να διαλύσουν τις φαρμακευτικές ουσίες στο υγρό διάλυμα, μια διαδικασία που κάνει το φάρμακο κατάλληλο να χορηγηθεί με ένεση. Ενώ είναι αποτελεσματική, η διαδικασία σπανίως είναι επαρκής. Τα διαλύματα που έχουν αυτές τις επιφανειοδραστικές ουσίες και άλλα μη απαραίτητα στοιχεία φέρουν τον κίνδυνο πρόκλησης αναφυλακτικού σοκ, προβλημάτων στην πήξη του αίματος, στην αιμόλυση, και άλλες παρενέργειες.

Κάποιες μέθοδοι χρησιμοποιούν μια άλλη προσέγγιση στην οποία συρρικνώνουν τα μόρια της φαρμακευτικής ουσίας σε μεγέθη νανοκλίμακας για να εξαλείψουν τις πρόσθετες ουσίες. Κι ενώ μια τέτοια μέθοδος είναι ελπιδοφόρα, δεν είναι αποτελεσματική με τα ενέσιμα φάρμακα γιατί τα μόρια της φαρμακευτικής ουσίας παραμένουν αρκετά μεγάλα ώστε να προκαλούν προβλήματα κατά τη χορήγηση με ένεση. Η μέθοδος της ομάδας του Αλεξανδρίδη διαφέρει γιατί βελτιώνει την υπάρχουσα μέθοδο παρασκευής ενέσιμων φαρμάκων ακριβώς διότι απομονώνει όλες τις πρόσθετες επιφανειοδραστικές ουσίες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τα φάρμακα που παράγονται να περιέχουν 100 με 1000 φορές λιγότερες πρόσθετες ουσίες.

«Στα φάρμακα στα οποία έχουμε κάνει την έρευνά μας, φτάσαμε στη παραγωγή του όσο το δυνατόν “καθαρότερου” ενέσιμου φαρμάκου», λέει ο Lovell. Τα ευρήματα είναι σημαντικά, γιατί δείχνουν πως πολλές μέθοδοι παρασκευής ενέσιμων φαρμάκων μπορούν να βελτιωθούν μέσα από μια διαδικασία που είναι αρκετά εύκολη να υιοθετηθεί. Τα πειράματα στο μέλλον σκοπεύουν να βελτιώσουν κι άλλο αυτή τη μέθοδο, λέει ο ίδιος.

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στη μελέτη και εργασία είναι, εκτός από τον Αλεξανδρίδη, οι Javid Rzayev, Αναπληρωτής Καθηγητής και Dinesh K. Sukumaran, PhD, Διευθυντής του Κέντρου Μαγνητικού Συντονισμού στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. Συμμετέχουν επίσης οι φοιτητές και επιστήμονες Yumiao Zhang, Wentao Song, Upendra Chitgupi, Jumin Geng, Jasmin Federizon και Hande Unsal.

Ο Αλεξανδρίδης κατάγεται από τις Σέρρες. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1989. Έκανε το μεταπτυχιακό του και πάλι στο τμήμα Χημικών Μηχανικών στο ΜΙΤ (Μασαχουσέτη) το 1990 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1994 στο ίδιο Ινστιτούτο. Από το 1994 ως το 1996 ήταν μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Lund. Είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών ( AIChE) καθώς και της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών (ACS), και έχει περισσότερες από 84 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Στο παρελθόν, του είχε απονεμηθεί το βραβείο από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για το επιστημονικό του έργο.

IN.TE.SO. Team
INTESO.ORG
Logo