Σημαντική η χθεσινή ημέρα για την χώρα μας με την εκτόξευση του Hellas Sat 4 από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, (Τρίτη 05/02/2019 ώρα εκτόξευσης 23:01′ )
Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις δυνατότητες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο.
Στην εκτόξευση , εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης παραυρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ Βασίλης Μαγκλάρας. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου. Η μεγάλη έκπληξη είναι ότι στην αποστολή της χώρας μας για την παρακολούθηση της εκτόξευσης ήταν και δύο παιδιά από τη Λέσβο, ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης.
Τα δύο «χρυσά παιδιά» της Λέσβου συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή ως ιδρυτές της SPIN με αφορμή τη 2η θέση που κατέλαβαν με την ομάδα Medea στο Copernicus EU Hackathon in Athens που διοργάνωσε το Corallia. (Μέλη τις Media ήταν και οι Βικτώρια Καυκιά, ο Μιχάλης Χριστοδουλάκης και ο Κωνσταντίνος Βαγιάνος).
Ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης λίγες ώρες μετά την εκτόξευση στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας μίλησαν αποκλειστικά στο Levosnews.net.
Από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας λοιπόν, μέσα στη ζούγκλα της προνομιακής για διαστημικές εκτοξεύσεις γωνιάς της Νοτίου Αμερικής, υπερπόντιας περιοχής της Γαλλίας, που από τη δεκαετία του ’60 μοιάζει να ζει και να αναπνέει στους ρυθμούς του Διαστήματος, μια ανάσα από τον Ισημερινό….
Αναλυτικά το κείμενο με τις κοινές απαντήσεις από τον Ηλία και τον Ηλία …
Σας γνωρίσαμε πριν μερικά χρόνια όταν το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης κέρδισε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό CanSat (2012) με την κατασκευή του “Icaromenippus 3D” που αφορούσε ένα δορυφόρο με τη χρήση του οποίου απεικόνισαν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης. Πείτε μας για τη διαδρομή σας μέχρι τώρα;
Στη πραγματικότητα από το 2011, όταν ήμασταν στη 1η Λυκείου δουλεύουμε παρέα. Σημείο αναφοράς για οτιδήποτε έχουμε κάνει είναι ο κύριο Κοντέλλης, ο οποίος από τότε βρίσκεται δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε. Από τότε λοιπόν έχουμε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς μεταξύ αυτόν η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία το 2016. Σήμερα, έχουμε ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την ανάπτυξη και τη προώθηση τεχνολογιών του διαστήματος, τη SPIN – Space Innovation, με την οποία διοργανώνουμε τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece, κατασκευαζουμε τους δικούς μας πυραύλους υψηλής ισχύος και πραγματοποιούμε δωρεάν σεμινάρια σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε τεχνολογίες Internet of Things. Τέλος, πριν κάποιο διάστημα κερδίσαμε τη 2η θέση στο Copernicus Hackathon in Athens και τη 1η θέση στο NASA Space Apps Piraeus.
Σήμερα είστε στην Γαλλική Γουιάνα και είστε στην ελληνική επιτροπή που θα παρακολουθήσει την εκτόξευση του Hellas Sat 4 . Πείτε για αυτό και πως βρεθήκατε εκεί;
Είμαστε πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε στη Γαλλική Γουιάνα για την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου. Εδώ βρεθήκαμε μετά τη 2η θέση στο Copernicus Hackathon in Athens που διοργάνωσε το Corallia. Το ταξίδι μας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της Hellas Sat. Είδαμε πραγματικά ό,τι ονειρευόμαστε για το μέλλον μπροστά στα μάτια μας. Επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Guiana Space Center που είναι η καρδιά της διαστημικής εξερεύνησης της Ευρώπης. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι άνθρωποι από τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να επιτύχουν αύτη την αποστολή. Όλος ο κόσμος συνεργάζεται προκειμένου να επιτύχει στο διαστημικό τομέα.
Τι σημαίνει κατά τη γνώμη σας η εκτόξευση του Hellas Sat 4 για την Ελλάδα;
Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ (αρχική φώτο άρθρου) και της Hellas Sat, Δρ Πρωτόπαππας, στη τελική του ομιλία μετά την εκτόξευση, για τα επόμενα 23 και πλέον χρόνια η Ελλάδα θα έχει μία εξαιρετική δύναμη στο διαστημικό της χώρο. Να σημειώσουμε ότι η Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει η μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία Lockheed Martin. Κατά την άποψή μας ο δορυφόρος αυτός είναι μόνο η αρχή για τη διαστημική παρουσία της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Τελικά η «αλήθεια είναι εκεί έξω»;
Εμείς παραμένουμε πιστοί στην αγάπη μας για το διάστημα και αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε το μέλλον της SPIN – Space Innovation με στόχο τα επόμενα χρόνια να έχουμε κάποια δική μας συσκευή στο διάστημα. Τώρα, η αλήθεια που αναφέρετε είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε. Οι επιστήμονες της NASA είναι πεπεισμένοι ότι θα βρούμε πολύ σύντομα ζωή σε ένα εξωπλανήτη. Πραγματικότητα ακόμη είναι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δούμε ανθρώπους να κατοικούν τη σελήνη.
Κλείνοντας, το διάστημα αποτελεί μία από της πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για εξερεύνηση και τα μάτια μας είναι σταθερά στραμμένα στον ουρανό.
Όσα πρέπει να ξέρετε για τον HELLAS SAT 4
- Κατασκευάστηκε από την εταιρεία LOCKHEED MARTIN
- Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που κατασκεύασε μέχρι σήμερα η Lockheed Martin στο νέο μεγάλο διαστημικό της σκάφος Α2100TR και ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες.
- Έχει ηλεκτρική πρόωση ( σε αντίθεση με τους δύο προηγουμενους που είχαν χημκή προώθηση) με ειδικούς ηλεκτρικούς προωθητήρες υψηλής απόδοσης, που λειτουργούν με το ευγενές αέριο Xenon και διαθέτει εύκαμπτους ηλιοσυλλέκτες ισχύος 20 KW και κατά την εκτόξευσή του θα έχει μάζα πέραν των 6 τόνων
- Οι νέες αυτές τεχνολογίες επιτρέπουν στο δορυφόρο, μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, να έχει χρόνο ζωής 23 ετών
- Εχει 34 αναμεταδότες και κάλυψη στην Ευρώπη, Μεση Ανατολή και Αφρική
- Θα προσφέρει τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς και να ενισχύσει τη δυνατότητα παροχής πρόσβασης Ίντερνετ στους αερομεταφορείς της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρική.
Δείτε το βίντεο από την εκτόξευση όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ:
Πηγή: lesvosnews.net