Καινοτομία με ελληνικό μοντέλο σχεδιασμού αυτοκινήτων

Δίνει έμφαση στην καινοτομία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό οχημάτων κάθε κατηγορίας, μειώνει τον χρόνο και το κόστος Σχεδιασμού – Εξέλιξης, κατασκευής – συναρμολόγησης νέων μοντέλων και «κλείνει το μάτι» στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Το Στοιχείο Αναρτήσεως και η τεχνολογία του Παραμετρικού Σασί (parametric chassis) που δημιούργησαν ο μηχανολόγος – μηχανικός, δρ Δημήτρης Χατζηκακίδης, και οι συνεργάτες του αλλάζει τα δεδομένα στην κατασκευή αυτοκινήτων, με κύριο «όπλο» μία (αρχικά) απλή διάταξη ανάρτησης και πλαισίου, που αποτελεί παγκόσμια ευρεσιτεχνία, με δεκάδες καταθέσεις σε διεθνή γραφεία σε όλες τις κύριες αγορές.

 

«Το σημαντικότερο στοιχείο της εφεύρεσης είναι ο τρόπος κατασκευής του πλαισίου και της ανάρτησης. Η χρήση ενός τυποποιημένου στοιχείου ανάρτησης, που τοποθετείται στις τέσσερις γωνίες του πλαισίου, αλλά και των… δοκαριών, που κόβονται στο επιθυμητό μέγεθος προκειμένου να “χτιστεί” το πάτωμα του οχήματος μειώνουν κάθετα το κόστος. Τα εργοστάσια συνήθως αποφεύγουν τις αλλαγές, τις φοβούνται. Αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ρίσκο, η χρηματική απόσβεση είναι άμεση» λέει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σπέντζας, ιδρυτής του Εργαστηρίου Οχημάτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, που παρακολουθεί την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας εδώ και μία 15ετία.

 

Η νέα μέθοδος σχεδιασμού, με βάση την τεχνική του Στοιχείου Αναρτήσεως και του Παραμετρικού Πλαισίου, χαρίζει στο όχημα μεγαλύτερη ευστάθεια και του προσδίδει τα χαρακτηριστικά ενός πολύ ακριβότερου αυτοκινήτου. «Η χρήση γωνιακού αποσβεστήρα -αντί ευθύγραμμου, Παλινδρομικού- για την απόζευξη των κραδασμών αποτελεί ακόμα μία σημαντική καινοτομία. Με την περιστροφική εφαρμογή, που ενεργειακά είναι πιο αποδοτική, μπορούμε να επιλέξουμε σήμερα πολύ ακριβές τεχνολογίες με πολύ μικρότερο κόστος. Η νέα διάταξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό οποιασδήποτε παραδοσιακής ανάρτησης, δίνοντάς μας την ευκαιρία να προσεγγίσουμε με άλλους όρους τη διαδικασία παραγωγής οχημάτων» αναφέρει ο κ. Σπέντζας.

 

Στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων συμβάλλει και η ανάπτυξη μιας εφαρμογής που «αναθέτει» σε κάθε ίδιο (αλλά και απόλυτα ρυθμιζόμενο) στοιχείο ανάρτησης μια διπλή «αποστολή». Οπως εξηγεί ο κ. Χατζηκακίδης, «κάθε στοιχείο ανάρτησης λειτουργεί ταυτόχρονα ως ελατήριο και αποσβεστήρας. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα τα δύο στοιχεία συνδέονταν παράλληλα. Αυτό γινόταν διότι οι ιστορικές καταβολές των δύο ξεχωριστών στοιχείων (ελατηρίου, αποσβεστήρα) το επέβαλλαν εδώ και 90 χρόνια. Στο νέο σύστημα ανάρτησης και πλαισίου η συσσώρευση ενέργειας και η απόσβεση γίνονται την ίδια στιγμή, στον ίδιο χώρο, στο ίδιο σημείο».

 

Η τεχνολογία του Στοιχείου Αναρτήσεως και του Παραμετρικού Πλαισίου έχει υπάρξει, την τελευταία 15ετία, χώρος εφαρμογής πολλών καινοτόμων στρατηγικών για τον κ. Χατζηκακίδη και τους συνεργάτες του. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει εφαρμογές σε συμβατικά, επαγγελματικά, υβριδικά/ηλεκτρικά οχήματα, έχει όμως και μια πολύ μεγάλη στρατιωτική εφαρμογή, σε οχήματα και άρματα. Επιπλέον δημιουργεί μια εντελώς καινούργια αγορά αντικειμένων που μέχρι σήμερα ήταν απλά ανταλλακτικά.

 

«Η ιδέα του Στοιχείου Αναρτήσεως μας επιτρέπει να αλλάξουμε τόσο τη διαδικασία σχεδιασμού σειράς οχημάτων όσο και τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ολα αυτά επιβάλλουν και μία εντελώς καινοτόμα διαδικασία Στρατηγικής και Τακτικής αποδόσεως Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε επίσης να εφαρμόσουμε καινοτόμες τακτικές στην Ερευνα και Εξέλιξη/ Εκβιομηχάνηση (R&D, Industrialization) της πειραματικής τεχνολογίας, με παράλληλα προβιομηχανικά πρωτότυπα συγχρόνως, σε πολλές αγορές. Επίσης δημιουργείται μια εντελώς καινούργια αγορά Στοιχείου Αναρτήσεως. Ο άλλος μεγάλος στόχος μας είναι η ζεύξη με τον τελικό σχεδιασμό (στο επίπεδο του Overall Vehicle Design and Styling) των βασικών τεχνολογικών πλεονεκτημάτων όλων των καινοτομιών μας. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η εφαρμογή της Ελεγχόμενης Ασυνέχειας (Controlled Discontinuity), σημειώνει ο ίδιος.

 

Η τεχνολογία του Στοιχείου Αναρτήσεως και του Παραμετρικού Σασί εστιάζει στον πρωτογενή σχεδιασμό, που λειτουργεί ως βάση για τη δημιουργία του styling ενός αυτοκινήτου. Σε μια εποχή λοιπόν όπου οι παραδοσιακές design – style εταιρίες «γονατίζουν» λόγω της οικονομικής κρίσης, ένας Ελληνας επιστήμονας παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο σχεδιασμού οχημάτων, που φέρνει την καινοτομία στο προσκήνιο και αποτελεί μία νέα πρόταση παραγωγής προϊόντων, σε παγκόσμια κλίμακα.

 

 

Μπορεί να προσαρμοστεί σε εφαρμογές του μέλλοντος

 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι η δυνατότητά του να «συμβαδίζει» με τις τεχνολογικές εξελίξεις. «Το ελληνικό παραμετρικό σασί αφήνει ανοιχτή την πόρτα στις τεχνολογίες νέας γενιάς και μπορεί να προσαρμοστεί σε εφαρμογές που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Κάνοντας φθηνότερες μερικές τεχνολογίες που σήμερα είναι πολύ ακριβές, επιτρέπουμε την εφαρμογή μελλοντικών (εξωτικών όπως λέγονται) εφαρμογών στο υπάρχον πλαίσιο» τονίζει ο κ. Χατζηκακίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πρωτοποριακή μέθοδος σχεδιασμού οχημάτων έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο πολυεθνικών, αρκετών οίκων σχεδιασμού και παροχής εξαρτημάτων αυτοκινήτου, αλλά και Κρατικών φορέων Ερευνας και Βιομηχανικής Εφαρμογής σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Gregory
INTESO.ORG
Logo