Η ESA δοκιμάζει ένα νέο chip τεχνητής νοημοσύνης στο CERN

Ο νέος επεξεργαστής Myriad 2, της Movidius, μία Ιρλανδική εταιρεία που εξαγόρασε η Intel το 2016, είναι σχεδιασμένος για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για υψηλής απόδοσης vision processing με χαμηλή κατανάλωση.

Μπορεί κανείς να τον προ-εκπαιδεύσει, τροφοδοτώντας τον με δεδομένα για την αναγνώριση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και μοτίβων ή για την εκτέλεση 3D ανίχνευσης σε βάθος. Αναλόγως με τις εκάστοτε ανάγκες.

Αυτός λοιπόν ο επεξεργαστής έγινε το αντικείμενο πειραμάτων και δοκιμασιών μίας ομάδας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Το τσιπ εκτέθηκε σε μία από τις ισχυρότερες ακτινοβολίες που μπορούμε να βρούμε πάνω στον πλανήτη μας, για να αξιολογήσουν το αν είναι κατάλληλο για να πετάξει στο διάστημα.

Οι δοκιμές αυτές έγιναν, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, στο CERN, ή αλλιώς European Organization for Nuclear Research.

Η ανθεκτικότητα και οι αντοχές του ενδιαφέρουν αρκετά την ESA, αφού ο AI επεξεργαστής σχετίζεται με μία σειρά ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που έχουν αναπτυχθεί από την ίδια την υπηρεσία.

Σκοπός των μηχανικών της ESA είναι να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του Myriad 2, που τρέχει με την βοήθεια δύο δίδυμων LEON4 controllers, για την εκτέλεση επεξεργασίας εικόνων (image processing) σε τροχιά, σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που θα χρειαστεί να σταλεί πίσω στην Γη.

Όπως αναφέρει και ο μηχανικός υπολογιστών της ESA, Gianluca Furano, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των επιδόσεων ενός οποιουδήποτε συστήματος που έχει μία κάμερα.

Υπολογίζοντας αυτόνομα την απόσταση ενός αντικειμένου από την κάμερα, και την ταχύτητα του, μπορεί να χρειαστεί να λάβει περισσότερες και καλύτερες φωτογραφίες. Η λειτουργία αυτή δίνει επίσης την δυνατότητα να βελτιωθεί η πλοήγηση και ο έλεγχος του σκάφους.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στον εντοπισμό και την αλίευση ανεξέλεγκτων αντικειμένων και διαστημικών σκουπιδιών.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους μηχανικούς να ξεπεράσουν το μεγάλο πρόβλημα συμφόρησης (performance bottleneck) που αντιμετωπίζουν με τα αντίστοιχα όργανα των δορυφόρων (ειδικά των CubeSats).

Το εύρος αποστολής δεδομένων δεν είναι επαρκές λόγω της μικρής κεραίας και των περιορισμένων επιπέδων ενέργειας, τα οποία δεν βοηθούν στην απόκτηση όλου του φωτογραφικού υλικού.

Το Myriad 2 όμως, απαιτεί λιγότερο από ένα watt, και μπορεί να βοηθήσει τα όργανα να αναγνωρίσουν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα εντελώς αυτόνομα.

Για παράδειγμα θα μπορούν να εντοπίζουν ξαφνικές πλημμύρες ή δασικές πυρκαγιές, και μετά την ανάλυση των εικόνων να “αντιλαμβάνονται” ότι πρέπει να τις στείλουν πίσω στην Γη.

Έτσι λοιπόν, για να βρεθεί στο διάστημα το συγκεκριμένο chip, θα πρέπει να υποστεί τις δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται όλα τα ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Δοκιμάζονται ενάντια σε ραδιενέργεια, αντίστοιχη αυτής που συναντά κανείς στο διάστημα αφού μόνο ο Ήλιος εκπέμπει συνεχώς φορτισμένα σωματίδια. Με την βοήθεια του CERN, αποκτούν πρόσβαση στην ισχυρότερη ακτινοβολία βαρέων ιόντων που έχει κατασκευαστεί, η οποία είναι παρόμοια με αυτή που βρίσκει κανείς ταξιδεύοντας σε τροχιά γύρω από την Γη.

Στην δική μας περίπτωση, η ESA συνεργάστηκε με την Ιρλανδική εταιρεία Ubotica Technologies και τοποθέτησαν τέτοια κυκλώματα στον επιταχυντή σωματιδίων Super Proton Synchrotron (SPS). Ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επιταχυντής του CERN μετά τον Large Hadron Collider (LHC).

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων βρίσκονται υπό μελέτη, και αναμένουμε το πόρισμα – αν και γνωρίζουμε ότι τα κυκλώματα LEON4 είναι εγκεκριμένα για αποστολές στο διάστημα.

Στο μεταξύ η ESA μελετά επίσης τις διάφορες εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει ο Myriad 2. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται ο Ιταλικός δορυφόρος Tyvak Mark-I CubeSat, ο οποίος θα έχει στο “οπλοστάσιο” του, το HyperScout hyperspectral imager (μία βελτιωμένη έκδοση του αυτόνομου οργάνου που βρίσκεται ήδη στον GomX-4B CubeSat), όπως και σε εσωτερικά και εξωτερικά περιβαλλοντικά όργανα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Εξετάζεται επίσης η χρήση του στην αναγνώριση θαλάσσιων σκαφών, συλλέγοντας τα σήματα του αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (Automatic Identification System) που εκπέμπουν τα πλοία.

 

Πηγές:

esa.int
geekd.gr
irishtimes.com

Gregory
INTESO.ORG
Logo