FORGOT YOUR DETAILS?

Ο οργανισμός ΙΝ.ΤΕ.SO. καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στις 27/12 σε μια ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, το BrainPOP...  
ένα festival κοινωνός της μάθησης, της τεχνολογίας, της σκέψης και της εξέλιξης, το οποίο συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό IN.TE.SO. & το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σκοπός του BrainPOP Festival είναι:

Η ανάδειξη της πόλης μας ως πόλη τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η δημιουργία καταξίωσης και προβολής των νέων όλων των ηλικιών.

Η δυνατότητα προβολής τεχνολογίων των επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα &
Παράλληλες δραστηριότητες

09:30 Ανοιγμα προσέλευσης, check in ομάδων

10:30 Κλείσιμο προσέλευσης check in ομάδων

11:30 Ελεγχος check in ομάδων

12:00 Ανοιγμα προσέλευσης κοινού

12:30 Εναρκτήριες ομιλίες

13:00 Εναρξη

16:00 Απονομή - Λήξη

1. Συμμετοχή

 • UNESCO
 • Αστροπύλη
 • Φίλοι Αστρονομίας
 • EDUK8
 • ΕΚΦΕ Σερρών - AR Sandbox (αναπτύχθηκε από το UC Davis W.M. Keck Center)
 • Αναγνωστίδου Μαρία - MOOC με θέμα την εισαγωγή στον προγραμματισμό


2. Μάθημα σε επιλεγμένους επισκέπτες 
(μαθητές)
σε ομάδες έως 8 ατόμων / 45 με 60 λεπτά. Απαιτείται προεγγραφή.

 • Autonomous Parking
 • Reversing Safely
 • Line Detection

Δοκιμασίες Διαγωνισμού

Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από έναν προπονητή-συντονιστή και έως επτά (7) μέλη κατά μέγιστο.

Οι δοκιμασίες στις οποίες μπορούνε οι ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή είναι :

Είναι από τις πιο διαδεδομένες δοκιμασίες στο χώρο των ρομπότ και στόχος της είναι το ρομπότ να ακολουθήσει μια μαύρη γραμμή σε λευκό φόντο με αρκετές εναλλαγές κατεύθυνσης και άλλες δυσκολίες, ανάλογα με την πίστα. Νικητής αναδεικνύεται το ρομπότ που θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή με τη μεγαλύτερη πιστότητα, ακρίβεια και ταχύτητα.

Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 120cm x 250cm. Ο αγωνιστικός χώρος διατρέχεται από άκρη σε άκρη από μια μαύρη γραμμή σε άσπρο φόντο πάχους 15 mm και έχει πολλές απότομες στροφές. Τα ρομπότ πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τη γραμμή όταν υπάρχει ή να την ξαναβρούν σε περίπτωση διακοπής.

Απαξ και χάσουν την επαφή πρέπει να τη ξαναβρούν στο ίδιο ή σε προγενέστερο σημείο της διαδρομής, για να συνεχίσουν. Αν δεν καταφέρουν να ανακτήσουν επαφή με την γραμμή, τους επιτρέπεται μια επανάληψη από την αρχή. Ρομπότ στα οποία κάποιο μέρος τους βγει εκτός του αγωνιστικού χώρου αποκλείονται. Το ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της δοκιμασίας είναι τα τρία λεπτά.

Στη συμμετοχή δεν υφίσταται κανένα ηλικιακό όριο. Αναλυτικότερη περιγραφή της δοκιμασίας, των κανόνων που τη διέπουν και των επί μέρους περιορισμών μπορείτε να βρείτε στο έντυπο κανονισμών. Η πίστα της δοκιμασίας είναι αντίγραφο της διαδρομής της πίστας του αυτοκινητοδρομίου Σερρών.

με χρονομέτρηση by Λ.Α.Μ.Σ. για το γρηγορότερο robot όχημα στην πίστα των Σερρών

Η δοκιμασία είναι κατ’ ουσία αντιγραφή ενός αγώνα σούμο. Δύο ρομπότ ανταγωνίζονται μεταξύ τους προσπαθώντας να σπρώξουν έξω από το κυκλικό γήπεδο του σούμο (Dohyo) τον αντίπαλο. Οι διαστάσεις και το βάρος των ρομπότ ποικίλει και τα ρομπότ χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος. Οι διαστάσεις του γηπέδου εξαρτώνται από την κατηγορία στην οποία διαγωνίζονται τα ρομπότ.

Ο αγώνας αποτελείται από τρεις γύρους συνολικής διάρκειας τριών (3) λεπτών και νικητής αναδεικνύεται το ρομπότ που θα κερδίσει δύο σημεία (Yuhkoh). Σημείο δίνεται όταν καταφέρει το ρομπότ να σπρώξει έξω από το κύκλο (Dohyo) τον αντίπαλο.

Στη συμμετοχή δεν υφίσταται κανένα ηλικιακό όριο. Αναλυτικότερη περιγραφή της δοκιμασίας, των κανόνων που τη διέπουν και των επί μέρους περιορισμών μπορείτε να βρείτε στο έντυπο κανονισμών.

Στη δοκιμασία υπάρχουν τρεις (3) κατηγορίες με αντίστοιχα επιτρεπόμενα βάρη και διαστάσεις:

    

Πίστα A / Ακολουθώντας την μαύρη γραμμή σε μορφή πέταλο, το ρομπότ πρέπει να φτάσει από την περιοχή εκκίνησης (πράσινο τετράγωνο), στην περιοχή τερματισμού (κόκκινο τετράγωνο), εντός του συντομότερου δυνατού χρόνου.

Ολοκληρώστε όσες περισσότερες από τις αποστολές με 3 προσπάθειές και όποια σειρά θέλετε...

Τα ρομπότ μπορούν να παρουσιάσουν οποιαδήποτε λειτουργία. Στο πλαίσιο της ελεύθερης κατηγορίας μπορεί να γίνει και επίδειξη απλών αυτοματισμών.

Τα εκθέματα βαθμολογούνται από μία ομάδα κριτών, βάση ενός πίνακα κριτηρίων σε 30 σημεία, σε μία κλίμακα από το 1-10. Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες βαθμολογούνται είναι:

 • Πρωτοτυπία, είναι το ρομπότ μοναδικό στο είδος του ή έχουν παρουσιαστεί και άλλα παρόμοια;
 • Λειτουργικότητα, είναι σε θέση το ρομπότ να ολοκληρώσει μια λειτουργία;
 • Χρηστικότητα, η λειτουργία που παρουσιάζει το ρομπότ είναι εκμεταλλεύσιμη στο άμεσο μέλλον;
 • Αισθητική, είναι όμορφο – προσεγμένο με γενικά αποδεκτούς όρους;
 • Αυτονομία, πόσο χρόνο ή για ποια απόσταση μπορεί να λειτουργήσει με μία μόνο φόρτιση;

Η δοκιμασία της Ελεύθερης Παρουσίασης / Free Style, διακρίνεται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες:

 • Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για μαθητές Δημοτικού
 • Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων
 • Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές

Στη συμμετοχή δεν υφίσταται όριο στο είδος και τη χρήση των υλικών. Αναλυτικότερη περιγραφή της δοκιμασίας, των κανόνων που τη διέπουν και των επί μέρους περιορισμών μπορείτε να βρείτε στο έντυπο κανονισμών.

Περισσότερα

Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος και τον κατασκευαστή του μικροεπεξεργαστή, των κινητήρων, των αισθητήρων και των υπολοίπων εξαρτημάτων εκτός του EV3 Space Challenge όπου απαιτείται Lego EV3 Space Challenge.

 • Οι ομάδες πρέπει να προετοιμάζουν και να έχουν μαζί τους όλο τον εξοπλισμό, τα λογισμικά και φορητούς υπολογιστές που χρειάζονται για το διαγωνισμό
 • Οι ομάδες πρέπει να έχουν ικανοποιητικό εξοπλισμό μαζί τους. Ακόμα και σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή δυσλειτουργίας του εξοπλισμού, το Συμβούλιο (ή/και η οργανωτική επιτροπή) δεν ευθύνονται για την επισκευή ή την αντικατάστασή του.
 • Οι προπονητές δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο χώρο που είναι προσδιορισμένος για τις ομάδες του διαγωνισμού και να δίνουν οδηγίες και πληροφορίες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
 • Οι διαγωνιζόμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν σημειώσεις σε χαρτί ή οδηγούς είτε σε γραπτή ή διαγραμματική ή/και εικονική μορφή και ανεξάρτητα από τη μορφή τους (τυπωμένη ή ηλεκτρονική μορφή).
 • Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν όμως να ετοιμάζουν το πρόγραμμά τους από πριν.

Οι επιδιώξεις του διαγωνισμού είναι:

 • Να αναπτύξει καινούριες δεξιότητες στους νέους ανθρώπους, όπως είναι η ικανότητα επικοινωνίας και η συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας.
 • Να εισάγει τη νέα γενιά στον κόσμο της τεχνολογίας και να τους γνωρίσει τις πολλές εφαρμογές της ρομποτικής στην καθημερινότητα.
 • Να βοηθήσει στην κατανόηση εννοιών των φυσικών επιστημών και να παρουσιάσει την έμπρακτη εφαρμογή τους στον πραγματικό κόσμο.
 • Να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση των νέων ατόμων και μέσα από την αυτοαξιολόγηση και την αυτοενίσχυση να οδηγηθούν στον αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς τους.
 • Να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των αναπαραστάσεων και της πραγματικότητας που θα οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση των δομών και των νόμων που διέπουν το φυσικό κόσμο.
 • Να αλλάξει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της διδασκαλίας προτάσσοντας τη μετάβαση από τη διδακτική θεωρία στην πράξη
 • Να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και οικοδόμηση της υπάρχουσας γνώσης και να δώσει το έναυσμα και τα ερεθίσματα για νέα
 • Να μετατοπίσει τους νέους από την απλή μελέτη και να τους οδηγήσει στα μονοπάτια της εφαρμογής των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της πληροφορικής και της μηχανολογίας.
 • Να μεταλλάξει τους νέους σε μικρούς εφευρέτες που θα ανακαλύπτουν, θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας.
 • Να εκπαιδεύσει το νέο και να τον προετοιμάσει ώστε να γίνει πολίτης της ψηφιακής κοινωνίας της πληροφορίας
 • Να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην διαμόρφωση προσοντούχων στελεχών στον εργασιακό χώρο που θα συνεισφέρουν στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
 • Να προωθήσει τη καινοτομία και την αριστεία στις τεχνολογίες αιχμής.

Συμμετοχή στην ενημέρωση

Τώρα μπορείτε κι εσείς να ενημερωθείτε για το μέλλον... γνωρίζατε ότι το 65% των φοιτητών σήμερα, θα του ζητηθεί να αντεπεξέλθει σε εργασίες και επαγγέλματα που ακόμα δεν υπάρχουν; Επίσης, είναι γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν επιπλέον πίεση, από την αύξηση στα εκπαιδευτικά πρότυπα. Οι εκπαιδευτικοί  δεν διδάσκουν πλέον μόνο ένα συγκεκριμένο σετ δεξιοτήτων και γνώσης, αλλά ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα βοηθήσει τους μαθητές να επιτύχουν σε ένα απρόβλεπτο μέλλον.

Συμμετοχή για Εθελοντές

Αγαπάτε τη Τεχνολογία και θέλετε να ζήσετε μαζί μας μεγάλες στιγμές, συνεισφέροντας ενεργά στις δράσεις μας; Θέλετε να νιώσετε την χαρά και την ικανοποίηση της προσφοράς σας στη Κοινωνία της Πληροφορίας; Αν ναι, τότε μην αργείτε... δηλώστε άμεσα συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού μας, που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Μπορείτε κι εσείς να γίνετε μέλος της μεγάλης οικογένειας εθελοντών του IN.TE.SO. !

Συμμετοχή στο διαγωνισμό

Μην χάσετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε από την αγωνιστική πίστα των Σερρών, μέχρι και τα βάθη του διαστήματος. Προσοχή, διότι κατά διάρκεια του ταξιδιού, θα χρειαστεί να παλέψετε και σε αγώνα Sumo. Επίσης ελπίζουμε να τα πηγαίνετε καλά με τη ταχύτητα, μιας και θα χρονομετρηθείτε από τους ειδικότερους. Τέλος, αν είστε περιπετειώδεις, τότε συναρπαστικές αποστολές, γρύφοι και μυστήρια, σας περιμένουν για να τα λύσετε... Για τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό, κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Δήλωση στα μαθήματα

"Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν ενεργά κατασκευάζοντας κάτι που έχει προσωπικό νόημα γι' αυτούς - είτε πρόκειται για ένα ποίημα, ένα ρομπότ, έναν πύργο στην άμμο, ή ένα πρόγραμμα υπολογιστή"
SEYMOUR AUBREY PAPERT

Μην χάνετε χρόνο λοιπόν, δηλώστε άμεσα συμμετοχή στα μαθήματα του IN.TE.SO.

Συμμετοχή παρουσίασης

Αν ο φορέας σας, ή η επιχείρηση σας, ή ακόμα κι εσείς ο ίδιος χρησιμοποιείτε κάποιου είδους ιδιαίτερης τεχνολογίας, την οποία θα θέλατε να μοιραστείτε με την οικογένεια μας, τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος! Στην εκδήλωση μας, θα έχετε τη δυνατότητα να παρουσιάσετε σε όλους μας τις τεχνολογικές σας τάσεις και δραστηριότητες, καθώς και τη φύση του επαγγέλματος σας, βάσει των τεχνολογικών ιδιαιτεροτήτων. Είστε ευπρόσδεκτοι!

Π.Ε. Σερρών / Αίθουσα αγώνων

 • Διευθυνση:

  Μεραρχίας & 29ης Ιουνίου
 • Τηλεφωνο Επικοινωνίας:

  +30. 210 220 4410
 • EMAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

  event@inteso.org

Συνδιοργανωτής του Festival:

TOP
Αλλαγή Μεγέθους